BOĞULMA VAKALARINA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLERDEN BAZILARI..

0

 

BOĞULMA VAKALARINA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER

 Yaz Aylarının gelmesi ile birlikte bütün bir kış evlerde kapalı yerlerde yaşamlarını sürdüren insan oğlu baharın gelmesi ,havaların ısınması ile birlikte kendilerini kırlara ,dağlara,denizlere   stres atma amacıyla  doğanın kucağına atmaktadır.İnsanların bedenen ve ruhen dinlenebilmesininde değişik bir yönüdür bu aslında..Kimi dağlarda gezerken kimileri deniz kıyısında yazın güzel günlerinin tadını çıkartmaktadır..İmkanı olanlar bu şekilde bahar ve yaz aylarının tadını çıkartırken bazılarımız bulunduğumuz bölgelerde yaşam tarzlarımıza uygun olarak hayatımızı sürdürmekteyiz.

Ülkemizde meydana gelen boğulma vakalarına baktığımızda genellikle tedbirsizlikten kaynaklandığını gözlemlemekteyiz.Örnek verecek olursak çifçilikle uğraşan ailelerin çocukları  yada yüzme bilmeyen tarım işçileri köy ve mezra yakınlarında bulunan dere,çay,kanal,kanalet, gölet gibi yerlerde serinlemek amacıyla girmekte  ve bu davranış biçimlerini genellikle  ailelerinden habersiz olarak gerçekleştirmektedirler.genelde yüzme de bilmeyen bu kişiler ve  çocuklar yüzerek serinlemeye çalışırlarken tatlı su olarak bildiğimiz bu su kaynaklarında kolayca yorulmakta,yada bulanık sularda aniden derinleşen sularda kaybolmaktadırlar.Genellikle Köy ve benzeri yerleşim yerlerinde buna benzer kazalar meydana gelmekte ve ateş düştüğü yeri yakmaktadır.Kırsalda yaşayan ailelerimiz  bölgelerine yakın bulunan göl,gölet vb su kaynaklarının olduğu yerleri sık sık takip etmeli,köy muhtarlıkları ile ortak hareket ederek bu bölgeleri kontrol altına almalıdırlar.Çocuklarını sık sık kontrol etmeli  başı boş bırakmamalıdırlar.Aksi takdirde bir anlık dalgınlık sonucu göl ve benzeri yerlerde serinlemeğe çalışan çocuklarının acı haberlerini alabilirler.Göllerimizde balıkçılığın olduğu yerlerde ise durum tamamen farklı..Kış aylarında balık avlamak için göllerimize açılan balıkçılarımızın teknelerinde genellikle can yeleklerinin bulunmaması avlanma süresince ve kıyıya dönene kadar bu can yeleklerini teknelerinde bulundurmamaları olanlarında giymemeleri facialara davetiye çıkartmaktadır.Göllerimizde balıkçılık yapan vatandaşlarımızın da denizlerimizde  balıkçılık yapan tekneler gibi sık sık kontrol edilmeleri,can yeleklerini giyme alışkanlığının sağlanması gerekir.Balıkçılarımızdan bu şekilde önlem alınmadığı için hayatını kaybeden vatandaşlarımız olmuştur.Havaların ısınması deniz kıyısında yaşayan yada deniz kıyısında güzel bir gün geçirmek amacıyla gelen yüzme bilmeyen vatandaşların da deniz kıyısına akın etmesine yol açar.Genellikle  plajlarımızda can kurtaran servisi olmadığı  sahillerimizin kontrol edilmediği de düşünülecek olursa  yüzme bilmeyen vatandaşların kıyıdan boylarını geçecek kadar uzaklaşmamaları önem arz etmektedir.Mümkünse daha önceden edinecekleri can yelekleri ile denize girmeleri can güvenlikleri açısından önem arz etmektedir.Yüzme ve serinleme ihtiyacımızı bir çok insan tarafından bilinen kıyılarda yapmamız  kendimiz,ailemiz ve çevremiz  can güvenliği açısından oldukça önemlidir. Deniz ve göl gibi yerlere serinlemeğe giden vatandaşlarımız bu durumdan ailelerini de haberdar etmelidirler.

25389456

Ne zaman gidip dönecekleri konusunda bilgiler paylaşıldığında aileleride gerekli önlemleri alacaklar gönderme yada göndermeme konusunda karar vereceklerdir.Bazı kıyılarda RİP akıntısı diye bildiğimiz  dalga hareketi genellikle  kıyıdan denize doğru aniden gelişir. Kısaca değinmek gerekir ise; Rip akıntısı, kıyıya ulaşan dalgaların geri dönüşleri sırasında oluşan güçlü ve tehlikeli akıntı. Kıyıya ulaşan dalgalara tepki olarak oluşur. Pek çok sahilde rip dalgası kıyıya dik olarak meydana gelir. Rip akıntısı ancak yüksekten bakıldığında dikkatli gözle anlaşılır. Bu bölgede suyun rengi etrafındaki suyun rengine oranla daha koyudur. Bu bölgede derinlik artar. Akıntının üst kısmı, denizin yüzeyine göre kırışıktır.Genellikle okyanus kıyılarındaki sahil bölgelerinde, belirli dip yapısı ve dalga koşullarında oluşan tehlikeli bir akıntıdır. İngilizcede “rip” akıntısı olarak bilinen bu güçlü akıntıların yönü kıyıdan açığa doğrudur.[2]Sabit, aniden oluşan ve gizli olmak üzere değişik türleri bulunan rip akıntılarında sahile gelen dalga geri dönerken çok hızlı bir şekilde hareket eder. Hareket anında bu dalganın içerisinde buluyor isek bizi denize doğru çekecektir.Bu yüzden her hangi bir RİP akıntısına kapıldığımızda kıyı doğru direk değil yatay vaziyette paraler olarak yüzmeli ve RİP akıntısının etkisinden kendimizi korumalıyız.

 

hafta-sonu-ocaklara-ates-dustu-IHA-20130701AW000410-2-t

Ayrıca Deniz ve göllerde yüzmek için vucudumuz çok fazla efor safetmektedir. Bu durumda aylardır ham durumda bulunan vucudumuza kramplar girebilmekte ve hayatımızı tehlikeye atabilmektedir.Yüzme sezonuna başlamadan once Aile doktorumuza başvurarak  genel bir sağlık kontrolünden geçerek vucudumuz hakkında bilgi edidnmemiz olası riskleri önlememize yardımcı olacaktır.Can kurtaran hizmetlerinin olmadığı yerlerde CAN YELEĞİ giyerek yüzmemiz  utanılacak bir durum değildir.Can güvenliğimiz önceliklidir.Ayrıca  yüzme bilmeyen arkadaşlarımıza su içerisinde aşırı şakalar yapmak zorlamak da hayati tehlikelere yol açabilir.Bu ve benzeri hareketlerden de uzak durmalı günün acı bir şekilde sonlanmasını engellemeliyiz..her hangi bir yerde boğulma vakası ile karşılaştığımızda ilk yardım eğitimi almış kişilerin süratle  boğulma vakalarına karşı ilk yardım prosüdürlerini uygulamalıdırlar.. Boğulma tehlikesi geçirmiş olan kişilere ilk yardım uygulaması yapılırken bir yandan da 112 acil servisi arayarak bölge ve vaka hakkında bilgi vererek süratle sağlık ekiplerinin gelmesini ve boğulan kişinin hastaneye naklinin gerçekleştirilmesini sağlamalıyız..Özellikle sahile kıyısı bulunan belediyeler sahillerinde  can kurtaran hizmetlerini vermeilsahil kıyılarını botlar ve can kurtaranlar vasıtası ile olası kazalara  ve vakalara karşı gözlem altında tutmalıdırlar…Tüm vatandaşlarımıza kazasız günler dileriz…

911 Arama Kurtarma Derneği

43f46894602cd2929e6753f5a4312298-web

Leave A Reply